تاثیر پستانک و شیشه شیر روی دندان کودک

تاثیر پستانک و شیشه شیر روی دندان کودک

Rate this post

امروز می خواهیم در ارتباط با تاثیر پستانک و شیشه شیر روی دندان کودک در پنبه ریز صحبت کنیم. بسیاری از والدین در شیشه شیر کودکشان آبمیوه، چایی نبات و انواع نوشیدنی می‌ریزند تا از این طریق بچه‌هاشون رو بخوابونن یا بهشون آبمیوه بدن! ما در این مطلب از سری مقالات پنبه ریز می‌خواهیم به این موضوع بپردازیم که پستانک و شیشه‌شیر روی دندان‌های کودک چه تاثیری می‌تونه داشته باشه، مخصوصا اگر داخلش نوشیدنی‌های دیگر ریخته بشه. با ما همراه باشید.

آیا استفاده از پستانک و شیشه شیر دندان های کودک رو خراب می کنه؟

تحقیقات نشون داده که استفاده طولانی مدت نوزاد از شیشه شیر و پستانک نه تنها می‌تونه باعث پوسیدگی دندان‌های کودک بشه بلکه برای دندان‌های شیری که می‌خواد در آینده دربیاره تاثیر منفی میذاره و باعث پوسیدگی اون‌ها هم میشه.

درسته که دندان‌های شیری موقتی‌اند اما روی ترتیب رویش دندان‌های دائمی تاثیر میذارن. این مسئله موجب میشه که کودک در بزرگسالی نیاز به ارتودنسی پیدا کنه. ترتیب رویش دندان حتی می تونه در گفتار و جویدن صحیح کودک تاثیر گذار باشه. انسان تا دوره نوجوانی نیاز داره که از دندان‌های شیری استفاده کنه؛ بنابراین خراب شدن اون‌ها می‌تونه براش دردناک و حتی خطرناک باشه.

نظر پزشکان در مورد پستانک و شیشه شیر چیه؟

پستانک در ابتدا می‌تونه فوایدی همچون کمک به دندان درآوردن کودک و کاهش خطر سندرم مرگ ناگهانی رو داشته باشه. اما همونطور که بالاتر به اون اشاره کردیم استفاده طولانی مدت پستانک و شیشه شیر عواقب پنهان بسیاری داره.

بنابراین گفته میشه که بهتره کودک از یک سالگی به بعد پستونک یا شیشه شیر استفاده نکنه، چون ممکنه براش مشکلات گفتاری یا گاز گرفتن پیش بیاد. همچنین حداکثر زمانی که کودک شما می تونه از پستانک و شیشه شیر استفاده کنه تا سن دو سالگی هستش. استفاده پستانک و شیشه شیر در سنین بالاتر از دو سال می‌تونه باعث ناهمانگی فک، رویش دندان‌های کج، باریکی سقف دهان و پوسیدگی دندان‌های نوزاد بشه.

چگونه کودک خود رو از پستانک بگیرید؟

 

چگونه کودک خود رو از پستانک بگیرید؟

 

در روند گرفتن کودک از پستانک و شیشه شیر، بسیاری از مادرها مشکل دارند. چون نوزاد به استفاده از پستانک و شیشه شیر عادت کرده و بهش حس آرامش میده. بنابراین گرفتن کودک از شیشه شیر و پستانک می‌تونه براش ناراحت کننده و استرس‌آور باشه. پس مهمه که این کار رو با ملاحظه انجام بدهید. مثلا بهتره این کار رو موقع سفر، اسباب‌کشی یا غیره انجام ندید. ما در ادامه به چند نکته در این زمینه اشاره می‌کنیم:

  • موقعی که کودک شیشه شیر یا پستانک می‌خواد، باهاش بازی کنید و حواسش رو پرت کنید.
  • همراه با کودک یک مراسم خداحافظی با شیشه شیر و پستانک برگزار کنید.
  • یک پتو، اسباب بازی یا شی رو جایگزین شیشه شیر و پستانک کنید، تا همیشه همراه کودکتون باشه و بهش احساس آرامش بده.
  • براش یک جدول درست کنید و بزنین به دیوار اتاقش و به ازای روزهایی که شیشه شیر و پستانک نمی‌خواد بهش ستاره بدین و در نهایت مثلا وقتی 10 تا شد، بهش جایزه بدین.

علائم پوسیدگی دندان کودک چیه؟

به پوسیدگی دندان در کودکان «پوسیدگی دندان با شیشه شیر» می‌گویند. این اتفاق بخاطر مکیدن و گاز گرفتن مکرر  سر شیشه یا پستانک رخ میده. پس این که سر شیشه یا پستانک چه شکلی یا چه مدلی باشه تاثیری در سلامت دندان‌ها نداره. شیر، آب میوه یا هر نوشیدنی در شیشه شیر قند داره یا اسیدیه و در نتیجه وقتی طولانی مدت روی دندان‌ها بمونه اون ها رو خراب میکنه. این اتفاق وقتی می افته که معمولا والدین از پستانک و شیشه برای آرام نگه داشتن کودک در بازه شب تا صبح استفاده می کنند. نکته جالب اینه که موقع شیردهی از سینه مادر این اتفاق رخ نمیده. بنابراین بهتره هرچه سریع‌تر کودک خودتون رو به خوردن غذای خشک و استفاده از فنجان، قاشق و چنگال عادت بدید.

اما از کجا بفهمیم که دندان‌های کودکمون دچار پوسیدگی شده یا نه؟ دندان‌های کودکتون رو نگاه کنید، به خصوص اطراف لثه‌ها، اگر متوجه لکه‌های سفید روی دندان‌هایش شدید، نشونه پوسیدگی زودرسه.

وقتی در این مرحله جلوی پوسیدگی رو نگیرید، علائم دیگری همچون لکه‌های سیاه یا قهوه‌ای رنگ روی دندان ها ظاهر میشه و لثه ها موقع غذا خوردن یا مسواک دچار خونریزی یا تورم میشه. همچنین در ادامه عفونت دندان‌ها می‌تونه باعث تب و بوی بد دهان بشه.

بی توجهی به این علائم سبب عفونت‌های شدید و دردناک دندانی میشه. پس خیلی مهمه که قبل از شدید شدن این علائم کودک خودتون رو فورا دندان پزشکی ببرید تا نیاز نباشه دندانش کشیده بشه و درد زیادی رو تحمل کنه.

چه کار کنیم که کودکمان دچار پوسیدگی دندان نشه؟

 

چه کار کنیم که کودکمان دچار پوسیدگی دندان نشه؟

 

همیشه می‌گویند پیشگیری بهتر از درمانه! ما در این قسمت چند روش به شما می‌گوییم تا با رعایت اون‌ها از پوسیدگی دندان‌های کودک دلبندتون جلوگیری کنید.

  • از شیشه شیر فقط برای شیر مادر و یا شیر خشک استفاده کنید.
  • اجازه ندیده کودکتون بیشتر از 18 ماهگی از شیشه شیر و پستانک برای هیچ نوع نوشیدنی استفاده کنه.
  • به کودک خودتون آموزش بدید که شیر فقط برای صبحونه ست و باید برای رفع تشنگی در طول روز آب بنوشه.
  • به کودک خودتون آموزش بدید که در روز دو مرتبه و قبل از خوابیدن حتما مسواک بزنه. فراموش نکنید عادت رعایت بهداشت و مراقبت از سلامتی از کودکی ایجاد میشه.
  • ویزیت و مراجعه به پزشک و دندان پزشک برای کودکتان رو به صورت دوره‌ای و مداوم تکرار کنید.

امیدواریم مقاله تاثیر پستانک و شیشه شیر روی دندان کودک مورد پسندتان بوده باشد.

منابع:

https://riverbirchdental.com/blog/the-hidden-dental-dangers-of-baby-bottles-and-pacifiers-centuria-wi/

https://www.dhamadison.com/dental-health/pacifiers-baby-bottles-bad-childrens-teeth/

https://momlovesbest.com/feeding/pacifiers/pacifiers-affect-baby-teeth

https://www.drboj.com/en/recommended-use-of-pacifiers-and-bottles-for-baby-s-teeth/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *