تاثیر کمبود ویتامین D بر پریود

تیم محتوای پنبه‌ریز

تیم خلاق بازاریابی محتوای پنبه‌ریز تحقیقات زیادی را انجام می دهد تا بهترین محتوا را برای شما آماده کند.

ما در شبکه‌های اجتماعی

تاثیر کمبود ویتامین D بر پریود
4.2/5 - (4 امتیاز)

تاثیر کمبود ویتامین D بر پریود چیست؟ به طور کلی وجود ویتامین D بر روی ژن‌های تولید مثل انسان تاثیر میذاره و در خانوم‌ها روی عملکرد هورمون‌های تخمدان (هورمون ضد مولرین) اثرگذاره. به همین خاطره که کمبود ویتامین D می‌تونه روی چرخه قاعدگی و پریود خانوم‌ها اختلال ایجاد کنه. ما در این مطلب از سری مقالات پنبه‌ریز به بررسی تاثیر میزان ویتامین D بر پریود، چرخه قاعدگی، درد اون و حتی بیماری‌های دستگاه تولید مثل می‌پردازیم. ممکنه خوندن این مقاله باعث بشه که بیشتر به وجود این ویتامین در بدنتون توجه کنید.

تاثیر کمبود ویتامین D بر چرخه قاعدگی

از سال 2018 تاکنون تحقیقات و مطالعات متعددی بر روی تاثیر میزان ویتامین D بر چرخه قاعدگی، پریود و درد اون انجام شده.

مدت زمان طبیعی هر چرخه قاعدگی حدودا 28 روزه اما عوامل مختلف می‌تونه طول این چرخه رو  21 تا بیش از 35 روز بکنه.

در یک تحقیق، میزان ویتامین D موجود در سه دسته خانوم متفاوت با بیماری آمنوره (عدم قاعدگی)، اولیگومنوره (قاعدگی بیش از 35 روز بدون دلیل وجود بیماری) و کسانی که قاعدگی طبیعی دارند، بررسی شد. اون ها متوجه شدند کسانی که مشکلات آمنوره و اولیگومنوره دارند سطح ویتامین D بدنشون به میزان قابل توجهی کمتر از افراد با پریود عادیه.

محققان به این نتیجه رسیدند که به طور کلی کمبود ویتامین D سبب بی‌نظمی چرخه قاعدگی میشه.

چون غلظت پایین ویتامین D با طول چرخه‌های قاعدگی و تکرار منظم اون‌ها ارتباط داره. کمبود ویتامین D باعث طولانی شدن فاز فولیکولی و تاخیر در تخمک گذاری میشه. این اتفاق در مجموع سبب میشه که دوره‌های قاعدگی شما دیرتر از همیشه رخ بده.

کمبود ویتامین D و درد پریود

دیسمنوره یا همان درد پریود معمولا قبل از پریود در 91 درصد از خانوم‌ها شروع میشه و تا 72 ساعت ادامه داره.

در مطالب قبلی گفته بودیم که علت درد پریود تولید بیش از حد پروستاگلاندین است. محققان به تازگی به این نتیجه رسیدند که وجود ویتامین D می‌تونه پروسه تولید پروستاگلاندین رو کم بکنه و در نتیجه شما درد و گرفتگی کمتری رو در دوران پریود خودتون احساس کنید.

علاوه بر این ویتامین D خاصیت ضد التهابی هم داره که باعث میشه اسپاسم عضلانی کمتری براتون رخ بده.

اگر دچار دردهای شدید قاعدگی می‌شوید ما در مقاله کاهش سریع درد پریود به شما گفته‌ایم که با انجام چه کارهایی می‌تونید از شدت این علائم کم کنید.

کمبود ویتامین D و سندرم پلی کیستیک تخمدان

احتمالاتی وجود داره که علت بیماری سندرم پلی کیستیک تخمدان و اختلالات قاعدگی، کبود ویتامین D میتونه باشه. به طور کلی ویتامین D نقش حیاتی در بلوغ تخمک‌ها داره. کمبود ویتامین D در بدن در ابتدا ممکنه مسئله مهمی به نظر نیاد اما، این مسئله به مرور باعث تغییراتی در بدن شما میشه که منجر به بیماری سندرم پلی کیستیک تخمدان میشه. این تغییرات شامل عدم تخم گذاری منظم و تولید هورمون‌های مردانه اضافی در بدن میشه.

کمبود ویتامین D و قاعدگی زودرس

تحقیقات علمی نشون داده که کمبود ویتامین D میتونه باعث قاعدگی زودرس بشه. این مسئله شامل خطرات زیادی همچون عدم رشد فیزیکی بدن و تغییرات خلق و خو و غیره میشه. همچنین در آینده احتمال ابتلا به سرطان و مشکلات قلبی رو افزایش میده.

بریم برای بررسی بیشتر تاثیر کمبود ویتامین D بر پریود.

علائم و عوارض کمبود ویتامین D در زنان

به طور کلی تحقیقات نشون داده که 78 درصد خانوم‌ها دچار کمبود ویتامین D هستند. شاید براتون عجیب باشه اما 90 درصد ویتامین D مورد نیاز بدن انسان از طریق نور خورشید تامین میشه و با رژیم غذایی مناسب شما صرفا 10 درصد مورد نیاز رو جبران می‌کنید.

بنابراین با توجه با مشغله زندگی‌های امروزی، پشت میز نشینی‌ها، آلودگی‌های زیست محیطی و مصرف کرم ضد آفتاب‌های بیش از حد به دلیل نگرانی از ابتلا به سرطان پوست، طبیعیه که بسیاری از افراد با کمبود ویتامین D مواجه باشند.

کمبود ویتامین D معمولا باعث علائمی همچون موارد زیر میشه:

  • احساس درد در استخوان‌ها
  • خستگی
  • احساس ناخوشی، ضعف و نوسانات خلقی
  • چاقی
  • ریزش مو
  • دردهای قاعدگی، گرفتگی عضلات و کمردرد
  • اختلال در سیستم ایمنی بدن و احتمال ابتلا به بیماری
  • احتمال سکته قلبی و مغزی
  • خطر ابتلا به افسردگی

از کجا بفهمیم که ویتامین D بدنمون کمه؟

اگر علائمی که بالاتر گفته شد رو دارید و در عین حال پریود نامنظم رو تجربه می‌کنید بهتره که با انجام آزمایش سطح ویتامین D بدن خودتون رو بررسی کنید.

میزان طبیعی ویتامین D در بدن انسان بین 30 تا 100 نانوگرم در میلی لیتره.

اگر میزان ویتامین D موجود در بدن شما کمتر از این عدده، پزشک برای شما احتمالا ویتامین D با دوز روزانه 1000 تجویز می‌کنه.

چون معمولا مصرف دوز روزانه 1000 ویتامین D جذب بهتری به نسبت هفته‌ای 50000 داره.

برای جبران کمبود ویتامین D چی بخوریم؟

ویتامین D به جذب هرچه بیشتر و بهتر مواد معدنی همچون منیزیم، کلسیم و فسفر کمک میکنه و عملکرد بهتر سیستم ایمنی بدن انسان رو بهبود می‌بخشه. بنابراین کنترل اون بسیار مهمه.

یکی از بهترین روش‌های جبران ویتامین D مورد نیاز بدن اینه که بین ساعات 9 صبح الی 14 بعد از ظهر در زیر نور خورشید، پیاده روی کنید. اما با این حال مواد غذایی‌ هم هستند که با مصرف اون‌ها می‌تونید تا حدودی این کمبود رو جبران کنید که شامل موارد زیر میشه:

  • مصرف مکمل‌های غذایی حاوی ویتامین D
  • خوردن ماهی‌های چرب همچون سالمون، ساردین و شاه ماهی
  • مصرف گوشت قرمز
  • زرده تخم مرغ
  • قارچ

عوارض مصرف بیش از حد ویتامین D

قصد ما از انتشار این مطلب اهمیت توجه به میزان ویتامین D موجود در بدن بوده و به مفهوم این نیست که در مصرف اون زیاده‌روی کنید.

هر چیزی در صورت مصرف بیش از حد می‌تونه مضر باشه و ویتامین‌ها نیز از این قاعده مستثنی نیستند. پزشکان اعلام کردند که دوز مصرف بیش از 50000 ویتامین D سبب مسمومیت میشه.

نشونه‌های مسمومیت از مصرف بیش از حد ویتامین D علائمی همچون حالت یبوست، تهوع، گیجی، مشکل در تمرکز، خواب آلودگی، کم آبی، بی اشتهایی، تهوع، استفراغ و… می‌شود.

امیدواریم مقاله تاثیر کمبود ویتامین D بر پریود برایتان مفید بوده باشد.

منابع:

panberes

https://omegaquant.com/vitamin-d-and-menstrual-cycle-regularity/

https://www.avogel.co.uk/health/periods/can-vitamin-d-deficiency-make-your-period-worse/

https://proactiveforher.com/blogs/pcos/role-of-vitamin-d-in-period-regulation-and-pcos/

https://news.umich.edu/low-vitamin-d-linked-to-earlier-first-menstruation-a-risk-factor-for-health-problems-throughout-life/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6265788/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8717082/#:~:text=Vitamin%20D%20deficiency%20is%20very,follicular%20phase%20causing%20delayed%20ovulation.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *